nirvana yoga

Nirvana yoga is a system of yoga transmitted to the modern world. This method of yoga involves synchronizing the breath with a progressive series of postures—a process producing intense internal heat and a profuse, purifying sweat that detoxifies muscles and organs. The result is improved circulation, a light and strong body, and a calm mind.

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Καλλιεργήστε τη Rasa στην πρακτική σας

Η λέξη Rasa στην ετυμολογία της σημαίνει «χυμός, ουσία, γεύση, πλάσμα ή κατάσταση μετασχηματισμού». Έχει, όμως, πολλές ερμηνείες, ανάλογα με το που τη συναντάμε. Από την οπτική της Αγιουρβέδα, αφορά τη συμπυκνωμένη ουσία ενός πράγματος, όπως είναι η γλύκα του καρπουζιού, αλλά και της θρεπτικής ενέργειας που μας ενσταλάζει με ζωή. Είναι η αναζωογονημένη κατάσταση ενός διψασμένου φυτού που μόλις ποτίσαμε, του ήρεμου ανθρώπου που μόλις του έκαναν μασάζ, του γιόγκι μετά από μια εμπνευσμένη πρακτική. Η ύπαρξη χωρίς τους χυμούς είναι άγευστη και ξηρή. Η Rasa είναι η υγρή πραγματικότητα της ζωής, ο χυμός της ζωής με όλη τη σημασία της λέξης.


Προκειμένου να ξυπνήσουμε την κατάσταση της Rasa, πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε το Bhava, «την αληθινή συναισθηματική μας κατάσταση», η οποία θεωρείται το έδαφος της Rasa. Εφόσον δεν είμαστε ειλικρινείς με τα συναισθήματά μας, παρασυρόμαστε εύκολα από το τι συμβαίνει γύρω μας. Η έλλειψη σύνδεσης είναι πολύ συνηθισμένη στην εποχή που ζούμε. Συχνά τρώμε χωρίς να γευόμαστε το φαγητό μας, ακούμε χωρίς να είμαστε παρόν και κάνουμε γιόγκα χωρίς να βιώνουμε τα συναισθήματα που εγείρονται μέσα μας.

Ακούγεται ενδιαφέρον. Πως, όμως, θα καλλιεργήσουμε τη rasa στην πρακτική μας; Μπορούμε να εφαρμόσουμε τις τρεις rasas με τον ακόλουθο τρόπο: Όταν θέλουμε να επικαλεστούμε τη vira rasa δεσμευόμαστε να ερευνήσουμε τη δύναμη που υπάρχει μέσα μας - να συνειδητοποιήσουμε την ενέργεια, την αξιοπρέπεια και την επαγρύπνηση που έχουμε όλοι κληρονομήσει. Στη γιόγκα η vira ενεργοποιείται μέσα από άσανας που αναπτύσσουν την αυτοσυγκέντρωση, τη δύναμη μέσα από την ευθυγράμμιση και προκαλούν τη μυική μας δύναμη, την ευλυγισία και την εσωτερική μας παρουσία. Η Virabhadrasana I, II, και III, οι στηρίξεις στα χέρια και οι ισορροπίες, ενισχύουν τη vira rasa.

Η shanti rasa η συνειδητή καλλιέργεια της εσωτερικής ισορροπίας, της σοφίας και της γαλήνης: αποτελεί τον καρπό του να ζει κανείς τη γιόγκα. Η καθιέρωση και διατήρηση μιας σταθερής, ίσης αναπνοής και ενός διαλογιστικού ρυθμού κατά τη διάρκεια της άσκησης, αποτελεί το κλειδί. Συχνές, στοχαστικές παύσεις με άσανας όπως η Balasana, η Vajrasana, η Tadasana και η Savasana επιτρέπουν στο νευρικό σύστημα να ηρεμήσει, οι διακυμάνσεις του νου να κατευναστούν και να βαθύνει η εσωτερική ισορροπία. Οι άσανας που συνδέονται με τη shanti rasa είναι οι μπροστά κάμψεις, οι ανάστροφες, όσες «ανοίγουν» τα ισχία και ο διαλογισμός.

Η sringara rasa απεικονίζεται καλύτερα με την αρχέτυπη ένωση του αρσενικού με το θηλυκό, αλλά συναντάται και στην ένωση άλλων αντίθετων, όπως ο ήλιος και το φεγγάρι, ακινησία και δυναμική κίνηση, εισπνοή και εκπνοή. Είναι η καλλιέργεια της καρδιάς και της αισθησιακότητας της γιόγκα, που μας βοηθάει να νιώθουμε και να εκπέμπουμε ενέργεια αγάπης απέναντι στον εαυτό μας, στους άλλους και, τελικά, στο Θείο. Μπορούμε να ξυπνήσουμε τη sringara rasa κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άσανας μέσα από τον οραματισμό του αντίθετου πόλου του σώματος.

Όταν καταλάβουμε τη rasa, η πρακτική μας στη γιόγκα μπορεί να γίνει το πεδίο στο οποίο θα εξερευνήσουμε την αλληλοσύνδεση της σκέψης, του συναισθήματος και της δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου