nirvana yoga

Nirvana yoga is a system of yoga transmitted to the modern world. This method of yoga involves synchronizing the breath with a progressive series of postures—a process producing intense internal heat and a profuse, purifying sweat that detoxifies muscles and organs. The result is improved circulation, a light and strong body, and a calm mind.

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Βελτίωση μέσα από την χαλάρωση

Μεγάλη βοήθεια στην βελτίωση των επιπέδων ενέργειας προσφέρει ακόμα και η χαλάρωση που διδάσκει η γιόγκα.



Ίσως ακούγεται λίγο υπερβολικό, αλλά, αν το σκεφτούμε καλύτερα θα δούμε ότι όταν είναι κανείς διαρκώς σε κατάσταση συστολής - σφιχτοί μύες, περιορισμένο εύρος κινήσεων, χρόνιος πόνος - το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να φέρει εις πέρας τις καθημερινές δραστηριότητες. Αυτή η υπερβολική και άσκοπη κατανάλωση ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια κόπωση, που σημαίνει παρατεταμένη απουσία φυσικής, διανοητικής και συναισθηματικής ενέργειας.


Υπάρχει η εντύπωση ότι η κούραση καταπολεμείται με τον ύπνο. Πόσες φορές, όμως, σας έχει τύχει να ακούσετε κάποιον να παραπονιέται ότι ξυπνάει και νιώθει κουρασμένος ή ότι συνεχίζει να νιώθει κουρασμένος, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ αναπαύεται;


Η χαλάρωση για την οποία μιλάει η γιόγκα δεν έχει σχέση με τον ύπνο. Στη Savasana (η στάση για τη χαλάρωση στη γιόγκα) το σώμα μένει τελείως ακίνητο, σαν νεκρό, ενώ ο νους το διατρέχει προκειμένου να χαλαρώσει πιθανές εντάσεις. Μόλις βεβαιωθούμε ότι το σώμα έχει χαλαρώσει βαθιά και έχει «βουλιάξει» στο πάτωμα, η προσοχή στρέφεται στο νου και στην κατάσταση στην οποία αυτός βρίσκεται. Μπορεί να είναι αδρανής και νυσταγμένος ή ανήσυχος και ανίκανος να χαλαρώσει. Και οι δύο αυτές καταστάσεις πρέπει να ξεπεραστούν. Η Savasana πειθαρχεί το μυαλό προκειμένου να είναι ήσυχο αλλά σε εγρήγορση.


Αυτή η ποιότητα στη χαλάρωση μας επιτρέπει να συντηρούμε αλλά και να χρησιμοποιούμε την ενέργεια με μεγαλύτερη οικονομία και άρα πιο εποικοδομητικά.

2 σχόλια: