nirvana yoga

Nirvana yoga is a system of yoga transmitted to the modern world. This method of yoga involves synchronizing the breath with a progressive series of postures—a process producing intense internal heat and a profuse, purifying sweat that detoxifies muscles and organs. The result is improved circulation, a light and strong body, and a calm mind.

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Χρώμα φθινοπώρου!!!!

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που κυριαρχεί το στοιχείο του αέρα (vayu). Αυτή τη περίοδο υπάρχει ελαφράδα, ξηρότητα (προσωρινή) και δροσιά. Υπάρχει και η τάση να πνέει με μεγαλύτερη ένταση ο «άνεμος της αλλαγής». Αυτές οι ιδιότητες στη φύση τείνουν να διεγείρουν τη vata, που έτσι κι αλλιώς έχει αρχίσει να συσσωρεύεται από το τέλος του καλοκαιριού.



Καθώς η vata θεωρείται ότι ρυθμίζει το νευρικό μας σύστημα, τα επίπεδα της υγρασίας στο σώμα μας, πόσο ξεκούραστοι νιώθουμε και πόσο καλά χωνεύουμε το φαγητό μας, όλα αυτά επηρεάζονται από τις ανισορροπίες της. Όταν διαταράσσεται η πεπτική ικανότητα, συσσωρεύεται ama και μπορεί να επιδεινωθούν κάποια προβλήματα υγείας όπως η αρθρίτιδα.






Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη στιγμή για να ισορροπήσει η vata και να μειωθούν τα συμπτώματα του αέρα, της ξηρότητας και της ακανόνιστης συμπεριφοράς. Προς το τέλος του φθινοπώρου ξεκινάει η συσσώρευση της kapha καθώς αυξάνονται οι υγρές και κρύες ιδιότητες.




Θυμηθείτε ότι σύμφωνα με την Αγιουρβέδα η λέξη dosha σημαίνει "ελάττωμα", γι' αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγετε τη συσσώρευση της.




Ιδιότητες του φθινοπώρου: ελαφριά, ξηρή, δροσερή, ακανόνιστη, ακατέργαστη, κινητική, λεπτή και διαυγής.


Ανατομία του αέρα: η vata μπορεί να συσσωρευθεί στους πνεύμονες, στο νευρικό σύστημα, στον εγκέφαλο, στο παχύ έντερο, στα μαλλιά, στα νύχια και στα χέρια. Η συσσώρευση αυτή μπορεί να προκαλέσει ξηρό δέρμα, δυσκοιλιότητα και αυξημένη ανησυχία που μπορεί να μεταφραστεί σε νευρικότητα και αϋπνία.


Φυσιολογία του αέρα: αναπνοή, ομιλία, νευρικός παλμός, άγγιγμα, μυική κίνηση, νοητική κίνηση, επικοινωνία κυττάρων, λόξιγκας και φούσκωμα.


Γεύση του αέρα: ο αέρας αυξάνεται με στυφή, όξινη, πικρή γεύση, που βρίσκουμε σε καυτερά μπαχαρικά, δυνατό μαύρο τσάι και ωμές σαλάτες.


Γιόγκα του αέρα: για να μειωθεί η υπερβολική vata, εξασκείστε άσανας που γειώνουν, χαλαρώνουν και περιλαμβάνουν αργές και ανοιχτές κινήσεις με ήρεμη και σταθερή αναπνοή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου