Η αϋπνία είναι μια διαταραχή του ύπνου και εκδηλώνεται με την αδυναμία μας να κοιμηθούμε ή να παραμείνουμε κοιμισμένοι για ένα λογικό διάστημα.
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία, συνήθως παραπονιούνται ότι δεν μπορούν «να κλείσουν τα μάτια τους» ή να «ξεκουράσουν το μυαλό τους» περισσότερο από μερικά λεπτά.
Η αϋπνία συνήθως οφείλεται σε φόβο, άγχος, ανησυχία, φάρμακα, καφεΐνη, κατάθλιψη ή μερικές φορές κάνει την εμφάνισή της χωρίς κανένα εμφανή λόγο. Ένα πολυάσχολο μυαλό ή ένας σωματικός πόνος μπορεί επίσης να ευθύνονται. Το να βρούμε την αιτία είναι απαραίτητο, προκειμένου να φτάσουμε στη λύση.
Η ιατρική κοινότητα αναγνωρίζει τρεις τύπους αϋπνίας. Τη παροδική, την έντονη και τη χρόνια.
Η παροδική αϋπνία διαρκεί από μια νύχτα μέχρι μερικές μέρες. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν παροδική αϋπνία λόγω jet lag ή στρες.
Η έντονη αϋπνία είναι η ανικανότητα να κοιμηθεί κανείς με συνέπεια, για ένα διάστημα μεταξύ τριών εβδομάδων και έξι μηνών.
Η χρόνια αϋπνία θεωρείται και η πιο σοβαρή. Συμβαίνει σχεδόν κάθε βράδυ για τουλάχιστον ένα μήνα.
Παρακάτω σας δίνουμε μερικές ιδέες που μπορεί να βοηθήσουν τις ήπιες μορφές αϋπνίας και, γιατί όχι, και τη χρόνια.
Κάντε γιόγκα τακτικά
Διατηρήστε μια σταθερή πρακτική μέσα στην εβδομάδα εναλλάσσοντας ένα δυναμικό πρόγραμμα με ένα χαλαρωτικό. Μην κάνετε γιόγκα, όμως, λίγη ώρα πριν τον ύπνο και ιδίως πίσω κάμψεις. Είναι πιθανό να σας ενεργοποιήσουν και να μην μπορείτε να κοιμηθείτε. Αν θέλετε να κάνετε γιόγκα το βράδυ, προτιμήστε άσανας που σας ηρεμούν και σας χαλαρώνουν, όπως μπροστά κάμψεις ή παλινορθωτικές - supta baddha konasana, supta virasana κ.ά.
Κάντε διαλογισμό
Κάντε τον διαλογισμό καθημερινή σας συνήθεια. Διαλέξτε μια ώρα που να σας βολεύει και καθίστε για 10-20 λεπτά. Επικεντρωθείτε στην παρακολούθηση της αναπνοής σας και κυρίως στο διάστημα ανάμεσα στην εισπνοή και εκπνοή. Αυτό θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε.
Ξαπλώστε νωρίς
Η Πράνα, η ζωτική ενέργεια του σώματος, αλλάζει σημαντικά περίπου κάθε 2 ½ ώρες. Μεταξύ 6:00 και 10:00 μ.μ. η ενέργεια του σώματος είναι γειωμένη, βαριά και ήσυχη και αυτή είναι η καλύτερη ώρα για ύπνο. Μεταξύ 10:00 και 2:00 η ενέργεια ανεβαίνει και είναι δύσκολο να κοιμηθείτε. Επίσης, όσο πιο πολύ μένετε ξύπνιοι, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να πεινάσετε και να φάτε αργά, κάτι που δεν πρόκειται να σας βοηθήσει στον ύπνο. Προτιμήστε να τρώτε ελαφρά, νωρίς το βράδυ και να περνάτε ήσυχα τα απογεύματα.
Χαλαρώστε πριν τον ύπνο
Αντί να κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση βλέποντας ταινίες, που μπορεί να σας χαλάσουν την ηρεμία, προτιμήστε να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ακούσετε λίγη χαλαρωτική μουσική. Αυτό θα σας βοηθήσει πολύ περισσότερο να μπείτε στη διαδικασία του ύπνου.
Κάντε μασάζ
Πριν πάτε για ύπνο, κάντε λίγο μασάζ στα πέλματά σας με σησαμέλαιο ή με αμυγδαλέλαιο, στο οποίο θα έχετε προσθέσει 1-2 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ηρεμήσετε το νου σας.
Κυρίως, μην αγχώνεστε για τον ύπνο και στην περίπτωση που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ή ξυπνήσετε το βράδυ και δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε, κάντε μερικές υποστηρικτικές άσανας, όπως Sarvangasana στην καρέκλα ή Viparita Karani.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου